53. Битеф на пола пута - Битеф Град у Луци Београд

Након пет дана трајања 53. Битефа, пуних позоришних сала, аплауза и разноврсног програма, стигли смо до пола пута и од данас настављамо у Луци Београд! До 26. септембра, публика Битефа уживаће у представама главног програма из шест земаља Европе, Африке и Јужне Америке и разноврсним пратећим програмима.

 БИТЕФ ГРАД У ЛУЦИ БЕОГРАД

Дуго очекивани Битеф Град се за другу половину 53. Битефа отвара данас, 22. септембра у Луци Београд. Представа која отвара Битефов фестивалски Град долази из Француске, Неморалне приче - 1. део: Кућа мајка, коауторке и извођачице Фие Менар. Након представе Битеф позива посетиоце у клуб Drugstore, на концерт гудачког ансамбла No borders orchestra, у склопу пратећег програма Битефа и у оквиру турнеје под називом B Matinee, инспирисаној клубом Berghainom и мешањем различитих жанрова. До краја фестивала у Луци Београд публика ће имати прилике да погледа још четири представе главног програма - О месу и бетону кореографкиње Лусијане Ларе у продукцији компаније Анти Статус Кво (Бразилија, Бразил), Али: Страх једе душу Себастијана Хорвата у продукцији Словенског народног гледалишча Драма Љубљана (Словенија), циркуску представу Ретке Птице групе аутора у продукцији компаније Вук за човека из Лила (Француска), као и представу Позвани чувене компаније Ултима Вез из Брисела (Белгија), по кореографији Сепеа Бајенса.

СВИ СУ ПОЗВАНИ У ПОЗОРИШТЕ!

Битеф се труди да буде отворен за што разноврсније публике, путем цене карата, која је вишеструко мања од економске, акредитација, бесплатних програма, али и слободног улаза за посебно осетљиве друштвене групе, те наставља да буде друштвено одговоран. Ове године, „СВИ СУ ПОЗВАНИ У ПОЗОРИШТЕ“, уз помоћ подршке пријатеља фестивала, компаније Deloitte, деца из драмске секције Удружење за помоћ МНРО Звездара који се баве унапредјењем статуса деце ометене у развоју, биће наши гости и бесплатно погледати представу Позвани којом затварамо фестивал, а у којој су и деца протагности.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ У БИТЕФ ГРАДУ

У Битеф Граду, пре, у паузи и после представа и пратећих активности, Битеф је са партнерима организовао Food и Drink cornere у којима вас очекују разне посластице и специјалитети. На отварању и затварању Битеф Града у Луци Београд 22. и 26. септембра, уживаћете у дегустацији новог производа наших партнера - Carnex веге хумуса, као и у производима Pica Fabrike, Dorian Grey, Agi Pasta Away, The Saint, РО и Vegessence, Schweppes. Осим тога,  партнер Телеком Србија спремио је разне занимљивости.

ЉУБАВНА ПИСМА ОПЕТ У МОДИ!

Такође, посетиоци ће у сваком тренутку моћи да учествују у стварању Битефовог зида љубави и да се тетовирају у боје Битефа и тако остваре 10% попуста за представу Београд на даљински.

Колико дуго нисте послали писмо некоме ко вам је драг? I&F Grupa и Битеф вас позивају да то учините у Битеф Граду и обрадујете своје вољене, а можда са неким на овај начин и почнете љубав из почетка! Изаберите љубавно писмо и убаците га у сандуче, а ми ћемо се побринути да то писмо стигне до жељене адресе!

ПОКЛОН БЕОГРАЂАНИМА - КОНЦЕРТ БЕТИ ЂОРЂЕВИЋ НА ЗАТВАРАЊУ 53. БИТЕФА

За сам крај фестивала, 26. септембра, након свечаног затварања и проглашења добитника награда, Битеф је одлучио да  поклони грађанима Београда концерт Бети Ђорђевић, извођачице песме Почнимо љубав из почетка, за који ће улаз бити слободан и који ће бити изведен у Луци Београд, на самој обали Дунава.

Информације о путоказима, мапи и програмима у Луци Београд могу се пронаћи на нашем сајту, и у прес материјалима, а Битеф тим се постарао да направи занимљиве и јасне путоказе за долазак до фестивалског одредишта. На инфо пулту у Луци Београд посетиоци ће у свком тренутку моћи да добију потребне информације. Оно што чланови Битеф тима саветују посетиоцима, јесте да се обуку удобно, комфорно, али вишеслојно због ветра у Луци!

53. БИТЕФ - ШТА СМО ВИДЕЛИ ДО САДА

Од почетка фестивала до сада, публика је, са почетком у дану Пролога, имала прилике да у главном програму погледа представу Београд на даљински, са слушалицама прелази руту од Новог гробља па све до крова зграде у центру града и преиспитује однос према граду у коме живи, као и групи у којој се налази. Представа је до краја фестивала на репертоару у терминима од 11 и 17 часова. Фестивал је, 18. септембра свечано отворила позната кореографкиња Констанца Макрас, која ће после фестивала отворити нову сезону Битеф театра представом Градови којих више нема, коју припрема са играчима Битеф денс компаније. Након тога, редитељ Мило Рау још једном је очарао публику на Битефу представом Орест у Мосулу и подсетио на тематску линију коју пратимо током целог 53. Битефа.  Дан касније у фестивал се укључио и пратећи програм, који је отворила јубиларна, 20. Битеф полифонија, а публика је имала прилике да испрати и Филозофски театар, овога пута са Норманом Олером и Срећком Хорватом. Истог дана, главни програм затвориле су две представе, домаћа продукција Зашто је полудео господин Р? и представа из Хрватске Младеж без Бога, редитеља Борута Шепаровића, већ познатог српској публици. У петак, посетиоци су имали прилике да поред Битеф полифоније, погледају и прву представу Циркобалкане, а у склопу главног програма дело чувеног редитеља Томаса Остермајера - Историја насиља, која је завршила уз овације публике. Последњег дана пре Битеф Града, публика је на Битефу иматла прилике да ужива у кореографији Кудуза Оникекуа - Yuropа, у извођењу његове трупе која на гостовање долази из Нигерије, у Народном позоришту у Београду на сцени Раша Плаовић, док је на великој сцени од 21 час била изведена представа Тартиф, младог редитеља Игора Вука Торбице. Битеф полифонија и Циркобалкана настављају са својим програмима који укључују представе, радионице, трибине, док је у оквиру пратећег програма реализован и разговор о наступу Србије на Прашком квадријеналу, под називом САМО(ИЗ)ГРАДЊА, у Музеју примењене уметности, од 17 часова. Овај програм ће се наставити у Новом Саду данас, 22. септембра, о чему више можете прочитати на нашем сајту.

53. БИТЕФ И ПРИЈАТЕЉИ

Битеф су традиционално подржали покровитељи Секретаријат за културу града Београда, Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Кабинет Владе Републике Србије.

Подршку фестивалу пружили су и Делегација Европске уније у Републици Србији, Амбасада Швајцарске у Београду, Амбасада СР Немачке у Београду, Goethе-Institut у Београду, Француски институт у Србији, British Council, Амбасада САД и Амбасада Белгије. Овогодишње издање фестивала остварено је и уз подршку Фондације за отворено друштво.

Битеф се захваљује стратешком партнеру фестивала I&F Grupi, компанијама Coca Cola Hellenic Србија, Телеком Србија, IT компанији TeleGroup, Carnex, бренду Schweppes, компанији Siemens и пријатељима фестивала Societe General Banka Србија и Deloitte.

Ту су и многи партнери и пријатељи који ће обезбедити смештај, превоз, храну за учеснике и тим, а биће прилике да сви уживају и у њиховим производима.