Pogledajte video predstave
Pogledajte video predstave

O predstavi

Predstava Pozvani zasniva se na materijalu nastalom tokom intenzivnog istraživanja (scenskog) prostora i koautorstva u oblasti savremenog plesa. Svojom novom predstavom, koreograf Sepe Bajens daje umetnički odgovor na pitanje kako uključiti publiku u kreiranje koreografije jedne predstave. Koristeći ples kao univerzalni jezik, on tokom sat vremena njenog trajanja traga za alternativnim načinom suživota koji bi uspostavio zajedništvo učesnika i publike.
Izvođači predstave Pozvani pripadaju različitim generacijama, koje reflektuju društvo. Uloga publike je veoma bitna, kao i scenografija koja predstavlja ključan element predstave, jer smanjuje rastojanje između izvođača i publike, povezujući ih u jedinstvenu (demokratsku) formu.

O autorima 

SEPE BAJENS (1981) karijeru je započeo kao mlad plesač sa trupom fABULEUS, da bi kasnije kao izvođač sarađivao sa mnogobrojnim trupama, među kojima su Kopergietery, Kabinet k, Productiehuis Brabant, Ontroerend Goed, Miet Warlop. Od samih početaka karijere, Bajens smatra intergeneracijski rad suštinski bitnim za prikazivanje najljudskijih i najranjivijih oblika plesa. Nesavršenstvo plesa i način na koji mu pripadnici raznih generacija prilaze, neodvojiv su deo njegovih umetničkih kreacija. Primera radi, 2015. je postavio svoju prvu veliku predstavu, Tornar, u saradnji sa trupom Ultima vez i Vimom Vandekejbusom. U toj predstavi, on podstiče interakciju među pripadnicima raznih generacija profesionalnih i neprofesionalnih plesača. Ti izvođači su odabrani tokom dugog procesa radionica i susreta u studiju Ultima veza. Tornar je ušao u selekciju pozorišnog festivala i naišao na pozitivan ođek i u zemlji i u inostranstvu. Godine 2017, Sepe Bajens dobija finansijsku podršku Flamanske zajednice za nastavak istraživanja izvođačkog prostora i ostvarivanja saradnji u oblasti savremenog plesa. Predstava Pozvani rezultat je tog istraživanja.
KRISTIN ROG (1983) je dramaturg pozorišta KVS od 2016. godine. Studirala je filozofiju na univerzitetima u Leuvenu i Lisabonu, a Master iz oblasti transmedija stekla na univerzitetu u Briselu. Godine 2010. počinje da radi kao dramaturg pozorišta 't Arsenaal iz Mehlena, gde je sarađivala sa raznim rediteljima, a od 2011. do 2015. vodila je projekat GEN2020 sa osnovnim ciljem podsticanja elementa interkulturalnosti u flamanskom pozorištu. U pozorištu KVS radila je kao dramaturg na nizu predstava, među kojima je i predstava Pozvani.

STEF HEREN (1976) je muzičar, kompozitor i vođa alternativnog benda Kiss The Anus Of A Black Cat. Diplomu je stekao na Konzervatorijumu u Gentu, nakon čega se posvetio komponovanju. U međuvremenu je sa bendom izdao šest studijskih albuma. Heren komponuje za pozorište i plesne projekte trupa poput Kabinet Kabinet K, Kopergietery, Victoria Deluxe, Ultima vez, i mnogih drugih.

KVINTEN MORDIJK (1988) je multiinstrumentalista, kompozitor, kreator zvuka i producent. Piše muziku za pozorište, ples, preformanse, instalacije, igre i filmove. Radio je za NTGent, Toneelgroep Maastricht, Ultima Vez, cie COVAR i Het Laagland, sa mnogobrojnim rediteljima i koreografima. Svira sintisajzer i bariton-saksofon s raznim muzičkim grupama različite orijentacije. Izdao je znatan broj albuma i EPijeva.
KAREN VILEMS (1979) započela je karijeru kao perkusionistkinja u bendu Nooit Gedacht, a na Akademiji Eeklo studirala klasične udaraljke. Kasnije se zainteresovala za džez i nastupala kao bubnjarka u bendu The Saint-Michael's Big Band. Bila je članica eksperimentalnog indi benda Yuko, s kojim je snimila tri albuma i proputovala Evropu. Karen je cenjena i tražena zbog svog specifičnog načina sviranja. Svirala je sa bendovima Silver Junkie i Kaboom Karavan.

Izvod iz kritika

Kroz prijatan i promišljen susret sa publikom, Bajens uspeva da nam približi moć kolektivne akcije.
Mos van den Bruk, www.theaterkrant.nl


Kada je o plesnim predstavama reč, ili ste od onih kojima je krivo što ne mogu da se i sami uključe ili pak pripadate onima koji zaziru od predstava koje primoravaju publiku na aktivno učešće. Koreograf Sepe Bajens sjajno uspeva da poveže te dve krajnosti. On nežno stvara simbiozu između gledalaca i plesača, između onih koji nesputano uživaju u žurkama i stidljivih ljubičica.
Mihael Belon, www.bruzz.be


Granice između učesnika i publike su srušene. Ko su plesači, a gde su posmatrači? Niko nije siguran. Koja je svrha predstave Pozvani?  „To je poziv za zajedništvom“, objašnjava koreograf. 
www.tijd.be


Sepe Bajens uspeva da pomeri granice, da poremeti hijerarhije, da poništi razlike. Reč je o velikodušnoj predstavi sa koje izlazimo revitalizovani.
Estel Spoto, focus.levif.be