Filozofski teatar

Nakon vrlo uspešnog Filozofskog teatra s pozorišnim rediteljem Oliverom Frljićem na prošlogodišnjem BITEF-u, novi Filozofski teatar u goste dovodi hvaljenog nemačkog pisca Normana Olera, autora svetskog bestselera o Trećem rajhu i narkoticima. Kako je tema ovogodišnjeg BITEF-a „zajednica“, to jest kritičko propitivanje trenutnog jačanja desnog populizma, ksenofobije i autoritarnih režima, Filozofski teatar se ovog puta fokusira na dijalog koji će Norman Oler i Srećko Horvat voditi o „zajednici“ od fašizma do antifašizma, prateći rad ovog intrigantnog pisca koji je detaljno istražio šokantnu vezu  između nacizma i narkotika, a u novoj knjizi bavi se antifašističkim otporom mladih u Hitlerovoj Nemačkoj, još jednom zapostavljenom i nedovoljno otkrivenom temom.Koje su pouke bliske veze između totalitarnih režima i narkotika, na koji način ideologija uspeva da zaslepi zajednicu koja je ne samo spremna da ide u rat već i da zažmuri nad zločinima, kako se rađa otpor i alternativa takvoj noćnoj mori i možemo li naučiti i shvatiti prošlost kako bismo izbegli da se, možda i u gorem obliku, ponovi u budućnosti? Sve su to teme kojima će se baviti novi Filozofski teatar u Beogradu.

Filozofski teatar izvorno su pokrenuli Srećko Horvat i Dubravke Vrgoč, pri Hrvatskom narodnom kazalištu, a među gostima su bili Slavoj Žižek, Janis Varufakis, M.I.A., Vanesa Redgrejv, Toma Piketi, Adam Kertis, Julija Kristeva i mnogi drugi. U septembru 2019. u HNK će se održati svetska premijera Žižekove Antigone u režiji Angele Rihter. Filozofski teatar u Beogradu je nastao na inicijativu Maje Pelević i Ivane Nenadović, a uz podršku tadašnjeg direktora drame Narodnog pozorišta Željka Hubača i od 2015. godine ugostio je italijanskog filozofa Franka „Bifa“ Berardija, britanskog pisca Tarika Alija, filozofa Borisa Budena, benediktansku časnu sestru Terezu Furkadas, mađarskog filozofa G. M. Tamaša i, putem video-linka, osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

NORMAN OLER

Fotografija: Joahim Gern
Fotografija: Joahim Gern
NORMAN OLER, nemački pisac i scenarista. Još 1995, kad je internet tek bio u začetku, objavio je prvi hipertekst roman Die Quotenmaschine, detektivsku priču smeštenu u Njujorku. Godine 2001. objavio je hvaljeni roman Mitte, smešten u Berlin, a 2002. roman o Johanesburgu, s nazivom Ponte City. Oler je 2004. bio pisac-u-rezidenciji u Ramali i poslednja osoba koja je intervjuisala Jasera Arafata. Godine 2008. Oler je radio kao koscenarista filma Vima Vendersa Palermo Shooting. Svetsku slavu stekao je knjigom Blitzed - Drugs in Nazi Germany (2017) koja je prevedena na preko 30 jezika, a prava za igrani film otkupio je Paramaunt. Gardijan je o knjizi napisao da se radi o „neverovatnom prikazu koji menja sve što smo znali o Drugom svetskom ratu“. Njegova nova knjiga The Bohemians, o pokretu otpora mladih u Hitlerovom Berlinu, objavljena je u Njemačkoj 2019. godine.

 

SREĆKO HORVAT

Filozofski teatar
SREĆKO HORVAT, filozof poreklom iz Hrvatske, ali bez stalne adrese i prebivališta. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Njegove najnovije objavljene knjige su Poetry from the Future (Penguin, 2019), Subversion! (Zero Books, 2017); The Radicality of Love (Polity, 2015); Welcome to the Desert of Post-Socialism: Radical Politics after Yugoslavia (sa Igorom Štiksom, Verso, 2015); What Does Europe Want? (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014), - Šta Evropa želi? Redovno objavljuje za časopise Gardijan, Der Špigel, Al Jazeera i dr. Bio je jedan od osnivača Subversive festivala u Hrvatskoj (od 2008. do 2013), a trenutno uređuje i vodi Filozofski teatar pri HNK (od 2014), i zajedno sa bivšim ministrom finansija Grčke Janisom Varufakisom aktivan je u pokretu „Demokratija u Evropi“ (DiEM25).

 

Ulaznice po ceni od 300rsd možete kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama, kao i onlajn, putem linka https://prodaja.bitef.rs/

Povezane aktuelnosti