С лева на десно: Иван Карл, Иван Меденица, Милош Латиновић, Анђелка Јанковић
С лева на десно: Иван Карл, Иван Меденица, Милош Латиновић, Анђелка Јанковић

На конференцији је представљен жири фестивала, програм церемоније отварања и затварања, промотивне активности, рад фестивалског центра, детаљи о Луци Београд, као и покровитељи, пријатељи, партнери и спонзори фестивала.


Конференцију је отворио Иван Карл, Секретар за културу града Београда рекавши да овогодишњи Битеф ради у добрим организационим и финансијским условима и нагласио да ће се тај тренд наставити и следеће године, због тога што ће град повећати буџет за Битеф, а нада се да ће и Министарство културе и информисања пратити овај тренд и повећати буџет на конкурсима. Карл је поменуо и да је врло задовољан због тога што Битеф наставља и међуинституционалну сарадњу, те се представе у оквиру главног програма одржавају и у београдским позориштима. Осим тога, осврнуо се и на пратеће програме Битефа, неке од традиционалних као што су Битеф полифонија и Битеф библиотека, који чине да организам фестивала буде што здравији. Нагласио је да је поносан на Битеф тим који одлично наставља посао који су Мира Траиловић и Јован Ћирилов покренули.

Милош Латиновић, директор Битефа изразио је захвалност свима који су подржали фестивал. Истакао је да се чланови Битеф тима труде да сваке године добију буџет много пре реализације фестивала да би главни програм био што квалитетнији, што сматра да се покреће у добром правцу због тога што Битеф осим Секретаријата за културу и Министарства културе и информисања подржава и Кабинет Владе Србије који препознаје културу као важан сегмент и моменат културне дипломатије, те се нада да ће се ова добра сарадња наставити. 
Посебно се захвалио и I&F Grupi, стратешком партнеру фестивала. 

С обзиром на то да су карте за главни програм готово распродате, Битеф тим је уложио велики напор да посетиоцима омогући и једно додатно извођење представе Ретке птице, француске компаније Вук за човека, која ће поред редовног термина 25. септембра, захваљујући великом разумевању и предусретљивости самих протагониста, бити додатно изведена 26. септембра у 20 часова у Луци Београд. 

У складу са идејом да се култура приближи што ширем аудиторијуму, након преноса представе Олимп - у славу култа трагедије, и Прљавштина преношене уживо и на Тргу Николе Пашића, и ове године гледаоци РТС-а имаће јединствену прилику да погледају извођење представе са Битефа - Ретке Птице која ће бити одложено емитована на РТС2 у оквиру ТВТеатра у суботу 28.09. Захваљујемо се генералном медијском покровитељу РТСу који заједно са нама улаже напоре да висока култура и Битеф буду што доступнији.


ПОКЛОН БИТЕФА БЕОГРАДУ - КОНЦЕРТ БЕТИ ЂОРЂЕВИЋ

Иван Меденица открио је ексклузивну информацију да ће у Луци Београд, након свечаног затварања и проглашења добитника награда, Битеф поклонити грађанима Београда концерт Бети Ђорђевић, за који ће улаз бити слободан и који ће бити изведен на отвореној сцени, на самој обали Дунава.

ПРОЛОГ ДАН

Меденица је подсетио присутне да Пролог дан започиње представом Београд на даљински, чије извођење креће са Новог гробља а учесници ће шетати, возити се градским превозом, заустављати у црквама, на стадионима, као и на степеницама Народне скупштине, а представа се завршава на једној великој тераси у центру града. У тој шетњи биће руковођени текстом са слушалица на тему односа према властитом граду, заједници, другима. 

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ


Затим је, прешавши на свечано отварање, Меденица објаснио да Битеф ове године почиње извођењем једне од политички најинтеригантнијих представа у Европи тренутно, а чија је премијера била пре свега пет месеци - Орест у Мосулу, у режији Мила Рауа, са репризним термином 19. септембра. Осим његовог, Битеф се може похвалити да ће на самом почетку представити рад још две велике позоришне звезде, редитеља Томаса Остермајера и Штефана Кегија. Остермајер ће бити и присутан у Београду, због тога што му је то један од омиљених градова, те жели да извођење представе Историја насиља на Битефу буде на највишем могућем уметничком нивоу.

ЖИРИ ФЕСТИВАЛА

Оно што је Меденица такође ново саопштио јесте и  жири фестивала, који ове године чине Олга Димитријевић - списатељица и перформерка, Ерсан Мондтаг - редитељ из Немачке који је пре две године гостовао са две представе на Битефу и остварио велики успех, Сања Митровић - позоришна редитељка, извођачица и предавачица из Белгије, Дороти Чански - позоришна критичарка и професорка студија позоришта на Тексашком универзитету и професорка емеритус са Сорбоне Кристин Амон-Сирежол, као председница жирија.

ГОСТИ

Затим је најавио долазак преко четрдесет гостију, селектора познатих фестивала из Италије, Румуније, Бугарске, Русије и других земаља, као и критичаре, новинаре, продуценте и уметнике који ће стићи на Битеф и из Црне Горе, Словеније, Мађарске, Немачке, Енглеске, Јужне Кореје, Јапана, Белгије, САД, Хрватске и других земаља. То је највећи број страних гостију у последњих десетак година. Нагласио је да се у јачање ових веза улаже посебан труд због тога што Битеф има одговорност да буде платформа за пласман српског и регионалног позоришта у свет.

ПРОМОТИВНЕ АКТИВНОСТИ

Анђелка Јанковић, директорка маркетинга Битефа, најавила је шта посетиоце очекује од промотивних активности на 53. Битефу. Подсетила је да је јуче отпочео са реализацијом „Битефов отворени час“ у Првој београдској гимназији и објаснила да је реч о серији едукативних трибина о савременом позоришту и друштвеним табуима релевантних за младу публику из перспективе позоришта и уметности, где добијају прилике да причају са врхунским стручњацима из ових области.
Следећи Битефов отворени час биће одржан у понедељак 16.9. на Факултету драмских уметности, под називом Историја Битефа као увод у Историју светског позоришта и драме, који ће држати професор Иван Меденица уместо свог редовног уводног часа.


Такође је најавила дођагај који нас очекује у суботу - Кружок Милица магазина, „Инвестиција - институција љубав“, разговор који ће се, на тему политичности љубави одржати у КЦ Граду 14.09. од 19ч.
Битеф наставља да буде друштвено одговоран те и ове године наставља сарадњу са компанијом Deloitte, пријатељем фестивала. Прошле године деца музичких школа и академија из целе Србије били су наши гости на затварању Битефа и погледали представу „Реквијем за Л”. Ове године деца из драмске секције Удружење за помоћ МНРО Звездара који се баве унапређењем статуса деце ометене у развоју, биће наши гости и бесплатно погледати представу Позвани којом затварамо фестивал, а у којој су и деца протагности. 
На крају, подсетила је и да се други део фестивала, од 22. до 26. септембра одржава у Луци Београд, где ће поред представа главног и пратећег програма публика моћи да ужива и у Битеф граду у коме су организовани и food corneri за освежење и одмор пре, у паузи или после програма. Осим тога, посетиоци ће моћи да напуне своје телефоне код партнера Телеком Србија и попију освежавајуће Schweppes коктеле. Информације о томе како стићи до Луке и мапу могу се пронаћи на нашем сајту, и у прес материјалима, а Битеф тим ће се постарати да направи занимљиве и јасне путоказе за долазак до фестивалског одредишта. На инфо пулту у Луци Београд посетиоци ће у свком тренутку моћи да добију потребне информације. Оно што Битеф тим саветује посетиоцима, поменула је Јанковић,  јесте да се обуку удобно, комфорно, али вишеслојно због ветра у Луци.
Анђелка је подсетила и на организовану акцију скупљања рециклаблиног отпада #ReLove, за представу Лусијане Ларе О месу и бетону, а којом Битеф жели да укаже и на значај друштвене одговорности коју имамо као грађани. 


ПОПУСТИ ЗА СТУДЕНТЕ И ЂАКЕ

Улазнице за готово све представе главног програма су распродате, а оно што је преостало може се купити на благајни Битефа у Позоришту на Теразијама или преко web сајта са 10% попуста.


У жељи да фестивал учини што доступнијим пре свега младој публици и ове године Битеф тим припремио је попусте за њих. Студенти и средњошколци ће бити у могућности да уз индекс или ђачку књижицу набаве карте на попусту од 50% за трећу галерију за представе Тартиф, Орест у Мосулу и јутарњи термин (11ч) представе Београд на даљински.

Поновила је да је фестивалски клуб Монкс бар, а који ће бити отворен за Битеф сваке вечери након завршетка програма до јутарњих сати.

Битеф изражава велику захвалност свим медијским спонзорима и свима онима који редовно извештавају о Битефу.

Битеф су традиционално подржали покровитељи Секретаријат за културу града Београда, Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Кабинет Владе Републике Србије.

Подршку фестивалу пружили су и Делегација Европске уније у Републици Србији, Амбасада Швајцарске у Београду, Амбасада СР Немачке у Београду, Гете-Институт у Београду, Француски институт у Србији, British Council, Амбасада САД и Амбасада Белгије. Овогодишње издање фестивала остварено је и уз подршку Фондације за отворено друштво. 

Битеф се захваљује I&F Grupi стратешком партнеру фестивала, компанијама Coca Cola Hellenic Србија, Телеком Србија, IT компанији TeleGroup, Carnex, бренду Schweppes, компанији Siemens и пријатељима фестивала Societe General Banka Србија, Deloitte, као и Пошти Србије.

Ту су и многи партнери и пријатељи који ће обезбедити смештај, превоз, храну за учеснике и тим, а биће прилике да сви уживају и у њиховим производима.