Пратећи програми на 53. Битефу

ПРАШКО КВАДРИЈЕНАЛЕ НА БИТЕФУ

Програм PQ на Битефу представиће националне наступе Србије и Републике Северне Македоније у оквиру престижног Прашког квадријенала, највеће манифестације у области сценског дизајна и простора. Истовремено овај програм обједињује две дугогодишње Битефове традиције: организовање програма на тему сценског дизајна и тзв. Битеф у Новом Саду. У Београду ће се кроз трибину детаљније сагледати концепт српске националне и студентске поставке, док ће публика у Новом Саду 22. септембра присуствовати перформансу инсталацији северномакедонске националне селекције. Разговор у Београду биће одржан 21. септембра у Музеју примењене уметности, од 17ч.

СУСРЕТИ СА АУТОРИМА

Сусрети са ауторима су редован, пратећи програм Битефа који подразумева јавне разговоре, након сваке представе из главног програма. Од оснивања Фестивала, овај програм замишљен је као простор у ком се аутори представа из главног програма сусрећу са Битефовом публиком да би разговарали о представама, процесима, уметничким начелима, темама које представе покрећу, али и о ширем друштвеном контексту у оквиру ког су настале. Сусрети са ауторима су на програму сваког дана после представа са репертоара главног програма.

БИТЕФ БИБЛИОТЕКА

Програм подразумева промоцију три књиге из области културе и извођачких уметности објављених у последњих годину дана. На промоцији ће, уз перформансе, бити представљене књиге „Уметност и култура отпора“ Милене Драгичевић Шешић, „Сурова класика“ - редитељски заокрети у тумачењу драмске класике Ксеније Радуловић и „Пут извођача: Од Ја ка Својству“ Тине Перић. Програм ће бити одржан у Луци Београд, 23. септембра од 16 часова.

ДЕЈСТВА И ДОМЕТИ САВРЕМЕНИХ ИМЕРЗИВНИХ ПРАКСИ

Дијалог о имерзивном позоришту и практиковању заједничког: свако организовање које кроз процес коришћења и управљања одређеним ресурсом производи заједницу. Заједница управља производњом и расподелом заједничког добра, те примарно настоји да задовољи потребе својих чланова, без мотива остваривања профита на тржишту. Програм ће бити одржан 26. септембра у Луци Београд, од 14ч.

ЦИРКОБАЛКАНА

Са жељом да продуби сарадњу и размену уметничких пракси домаће, регионалне и европске савремене циркуске сцене, концепт овогодишњег фестивала биће у фокусу различитости креативних процеса у складу са уметничком културом и окружењем у којем се стварају циркуске представе. Тако ће одабир уметничких радова приказати тренутну различитост циркуског промишљања уметника из региона, али и шире европске циркуске сцене, која се огледа у ангажованости, експерименту, политичности, али и односу према публици.

20. БИТЕФ ПОЛИФОНИЈА

Двадесета Битеф Полифонија обележиће свој јубилеј разноврсним догађањима и изненађењима која ће се дешавати у интеракцији извођача и публике као нове полифоне заједнице. Представе, перформанси, радионице, разговори, округли столови, одласци на лице места и покретање нових иницијатива... отварају учесницима и присутној публици, пре свега младој, просторе за избор и активно укључивање у дешавања, уз разговоре и међусобну размену о виђеном, доживљеном и покренутим темама.