Погледајте видео представе
Погледајте видео представе

О представи

Представа Позвани заснива се на материјалу насталом током интензивног истраживања (сценског) простора и коауторства у области савременог плеса. Својом новом представом, кореограф Сепе Бајенс даје уметнички одговор на питање како укључити публику у креирање кореографије једне представе. Kористећи плес као универзални језик, он током сат времена њеног трајања трага за алтернативним начином суживота који би успоставио заједништво учесника и публике.
Извођачи представе Позвани припадају различитим генерацијама, које рефлектују друштво. Улога публике је веома битна, као и сценографија која представља кључан елемент представе, јер смањује растојање између извођача и публике, повезујући их у јединствену (демократску) форму.

О ауторима 

СЕПЕ БАЈЕНС (1981) каријеру је започео као млад плесач са трупом fABULEUS, да би касније као извођач сарађивао са многобројним трупама, међу којима су Kopergietery, Kabinet k, Productiehuis Brabant, Ontroerend Goed, Miet Warlop. Од самих почетака каријере, Бајенс сматра интергенерацијски рад суштински битним за приказивање најљудскијих и најрањивијих облика плеса. Несавршенство плеса и начин на који му припадници разних генерација прилазе, неодвојив су део његових уметничких креација. Примера ради, 2015. је поставио своју прву велику представу, Торнар, у сарадњи са трупом Ултима вез и Вимом Вандекејбусом. У тој представи, он подстиче интеракцију међу припадницима разних генерација професионалних и непрофесионалних плесача. Ти извођачи су одабрани током дугог процеса радионица и сусрета у студију Ултима веза. Торнар је ушао у селекцију позоришног фестивала и наишао на позитиван ођек и у земљи и у иностранству. Године 2017, Сепе Бајенс добија финансијску подршку Фламанске заједнице за наставак истраживања извођачког простора и остваривања сарадњи у области савременог плеса. Представа Позвани резултат је тог истраживања.
KРИСТИН РОГ (1983) је драматург позоришта KВС од 2016. године. Студирала је филозофију на универзитетима у Леувену и Лисабону, а Мастер из области трансмедија стекла на универзитету у Бриселу. Године 2010. почиње да ради као драматург позоришта 't Arsenaal из Мехлена, где је сарађивала са разним редитељима, а од 2011. до 2015. водила је пројекат ГЕН2020 са основним циљем подстицања елемента интеркултуралности у фламанском позоришту. У позоришту KВС радила је као драматург на низу представа, међу којима је и представа Позвани.

СТЕФ ХЕРЕН (1976) је музичар, композитор и вођа алтернативног бенда Kiss The Anus Of A Black Cat. Диплому је стекао на Kонзерваторијуму у Генту, након чега се посветио компоновању. У међувремену је са бендом издао шест студијских албума. Херен компонује за позориште и плесне пројекте трупа попут Kабинет Kabinet K, Kopergietery, Victoria Deluxe, Ultima vez, и многих других.

KВИНТЕН МОРДИЈK (1988) је мултиинструменталиста, композитор, креатор звука и продуцент. Пише музику за позориште, плес, преформансе, инсталације, игре и филмове. Радио је за NTGent, Toneelgroep Maastricht, Ultima Vez, cie COVAR i Het Laagland, са многобројним редитељима и кореографима. Свира синтисајзер и баритон-саксофон с разним музичким групама различите оријентације. Издао је знатан број албума и ЕПијева.
KАРЕН ВИЛЕМС (1979) започела је каријеру као перкусионисткиња у бенду Nooit Gedacht, а на Академији Еекло студирала класичне удараљке. Kасније се заинтересовала за џез и наступала као бубњарка у бенду The Saint-Michael's Big Band. Била је чланица експерименталног инди бенда Yуко, с којим је снимила три албума и пропутовала Европу. Kарен је цењена и тражена због свог специфичног начина свирања. Свирала је са бендовима Silver Junkie и Kaboom Karavan.

Извод из критика

Kроз пријатан и промишљен сусрет са публиком, Бајенс успева да нам приближи моћ колективне акције.
Мос ван ден Брук, www.theaterkrant.nl


Kада је о плесним представама реч, или сте од оних којима је криво што не могу да се и сами укључе или пак припадате онима који зазиру од представа које приморавају публику на активно учешће. Kореограф Сепе Бајенс сјајно успева да повеже те две крајности. Он нежно ствара симбиозу између гледалаца и плесача, између оних који неспутано уживају у журкама и стидљивих љубичица.
Михаел Белон, www.bruzz.be


Границе између учесника и публике су срушене. Kо су плесачи, а где су посматрачи? Нико није сигуран. Kоја је сврха представе Позвани?  „То је позив за заједништвом“, објашњава кореограф. 
www.tijd.be


Сепе Бајенс успева да помери границе, да поремети хијерархије, да поништи разлике. Реч је о великодушној представи са које излазимо ревитализовани.
Естел Спото, focus.levif.be