Otvaranje 51. Bitefa / Olimp: U slavu kulta tragedije / Foto: Jelena Janković
Otvaranje 51. Bitefa / Olimp: U slavu kulta tragedije / Foto: Jelena Janković

Jedna od zemalja koja je tradicionalno prisutna na Bitefu je i Belgija. Samo u proteklih nekoliko izdanja festivala, produkcije iz ove zemlje su bile među najzapaženijima, kako po oceni publike i stručne javnosti, tako i po interesovanju medija. Glavni događaj 51. Bitefa 2017. godine, svakako je bila predstava Olimp: U slavu kulta tragedije u režiji Jana Fabra koja je osvojila i Grand prix festivala, kao i nagradu Politike. Prošle godine, festival je zatvorio Rekvijem za L.  Alana Platela. Ova predstava je dobila ovacije publike u Sava centru i osvojila specijalnu nagradu. 


Iz ovih razloga, ali pre svega zbog toga što će belgijsko pozorište i ove godine biti zastupljeno na Bitefu, centralna međunarodna promocija 53. izdanja festivala će biti održana 11. juna u Briselu, u Flamanskom kulturnom institutu. Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica će, u okviru promocije, predstaviti glavnu estetsku i tematsku liniju 53. Bitefa, na osnovu koje je sastavljena celokupna selekcija ovogodišnjeg festivala. On će objaviti i koje dve belgijske predstave će učestvovati u glavnom programu Bitefa i detaljno objasniti njihove pozicije i funkcije na početku i kraju festivala. Radi se o produkcijama vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa belgijske plesne kompanije Ultima Vez Sepa Bajensa, koji će se i obratiti prisutnima. 


Na promociji se očekuje i prisustvo predstavnika evropskih pozorišnih mreža, IETM i Evropske asocijacije festivala EFA, pa će ovaj događaj biti još jedna prilika za dalji razvoj i učvršćivanje međunarodne saradnje Bitefa.