Фотографија: Жан-Лик Божол
Фотографија: Жан-Лик Божол

Kао што је јавност већ обавештена, Битеф наставља своју традицију извођења представа ван позоришних простора, на локацијама које обично нису за то намењене. Цела друга половина фестивала ће се одржати у халама Луке Београд, а једна од представа за које влада посебно интересовање је пројекат Неморалне приче - 1. део: Kућа мајка и, у оквиру њега, наступ Фије Менар, чувене француске концептуалне уметнице и перформерке са искуством у циркусу. Менар је овај перформанс-инсталацију креирала у сарадњи са Жан-Лик Божолом и по наруџбини једне од највећих ликовних манифестација у Европи - Документа. Неморалне приче - 1. део: Kућа мајка ће званично отворити програм Битефа у Луци Београд, у којој ће се представе изводити од 22. до 26. септембра.

Фија Мéнар, потпуно сама на сцени, у готово природној величини гради конструкцију од картона која представља антички храм и која почиње да се натапа водом и пропада оног момента када је завршена. Доста директна сценска метафора распада основа западне цивилизације обогаћена је изузетним извођачким квалитетима и јаким чулним и емоционалним дејством које изазива борба човека са материјалом и уништавање резултата људског рада, што ову представу сврстава у ред „најспектакуларнијих“ које ће публика 53. Битефа моћи да види. Гостовање представе на Битефу остварено је уз подршку Француског института у Србији.

Констанца Макрас у Битеф театру

Упоредо са куповином улазница за фестивал, сви заинтересовани ће моћи да набаве улазнице и за прву премијеру Битеф театра у новој сезони која представља први корак у новој стратегији Битефа за чвршће повезивање фестивала и театра. Та стратегија почива на продукцији представа врхунских светских уметника у Битеф театру, што практично значи да ће београдска публика током целе сезоне бити у могућности да гледа представе какве је навикла да гледа за време трајања фестивала. Ради се о плесној представи Градови којих више нема, једне од најзначајнијих светских кореографкиња данас, Kонстанце Макрас, чија ће премијера бити одржана 1. октобра. Пројекат ће бити реализован уз учешће домаћих уметника, глумаца и плесача Битеф денс компаније. Више детаља о сезони 2019/20 Битеф театра, тим Битефа ће саопштити у септембру, одмах по завршетку фестивала.