Констанца Макрац, фото: ЈК Media
Констанца Макрац, фото: ЈК Media

На отварању, коферансије је поздравио госте, публику, новинаре, критичаре, уметнике, спонзоре и партнере, амбасадоре, као и представнике града Београда, оснивача фестивала. Посебну добродошлицу пожелео је страним гостима који ове године долазе из бројних земаља Европе, Азије и Северне Америке. 
 
53. Битеф свечано је отворила Констанца Макрас, једна од водећих светских кореографкиња, чија ће представа Градови којих више нема, коју припрема са Битеф денс компанијом и Битеф театром отворити нову сезону Битеф театра, одмах након завршетка фестивала. 

Констанца Макрас захвалила се Битефу на указаној части да отвори 53. Битеф и објаснила да има веома посебан однос са овим фестивалом. Подсетила је да је два пута већ била на Битефу - 2006. године, са представом Big in Bombay, која је једна од највећих успеха 40. Битефа, и 2008. као чланица жирија. Истакла је важност политичности у плесу, уметности и позоришту, те сматра да је тело изузетно политично. Додала је:Врло је важно да останемо политички коректни, а да оно што радимо остави утисак. Због тога су манифестације као Битеф значајне. Осврнула се на актуелну тему родне неједнакости и искористила прилику да још једном укаже на проблем који је за њу изузетно важан, а то је однос полова који дефинише наш данашњи свет. Жене су и даље потиснуте и у позоришном свету такође нису довољно заступљене. На мени је одговорност да то променимо, да не би моје дете бринуло о томе.
 
Мило Рау, један од тренутно највише помињаних светских позоришних редитеља, а добро познат публици Битефа због представа Саосећање и  Историја митраљеза са Урсином Ларди у главној улози, одушевио је публику новим извођењем - Орест у Мосулу, која је најавила главну тематску осовину Битефа, распад заједнице на свим нивоима и покренула теме као што су опште измирење, увођење права, правда и демократија, уопште могући у савременој, потпуно разореној политичкој заједници. Након представе одржан је и Сусрет са ауторима, а затим и Афтер Тен, коктел отварања у ресторану 5А соба, уз подршку његове екселенције Adama Koenraada, Амбасадора Краљевине Белгије у Србији и TV5Monde, као и осталих спонзора: TeleGroup, I&F Grupa, Hotel Centar, Puratos, Coca Cola, MTS, Serbia Creates, Carnex, Schweppes, Топлички виногради, Соколова ракија и Куглица.

Овогодишњи Битеф трајаће до 26. септембра, с тим да се од 22. одиграва у Луци Београд, Битеф Граду а публика ће имати прилике да погледа дванаест представа из девет земаља Европе, Африке и Јужне Америке, као и многобројне пратеће програме.

На свечаној церемонији отварања присуствовале су многобројне јавне личности из културног, јавног и политичког живота, дипломатског кора. Међу њима су: Иван Карл, градски секретар за културу, Филип Ге, амбасадор Швајцарске, Жан-Луи Фалкони, амбасадор Француске, Томас Шиб, амбасадор Немачке, Пол Анри Пресет, ЕУ делегација, Владимир С. Костић, председник САНУ, Милан Антонијевић, Фондација за отворено друштво, Милан Лучић, Бритисх Цоунцил, Сузана Ђорђевић, Хемофарм фондација, Диана Глигоријевић, ТелеГроуп, Јасмина Кнежевић, Бел Медиц, Мира Адања Полак, Зоран Баранац, редитељи Харис Пашовић, Кокан Младеновић, Тамара Вучковић Манојловић, Сњежана Абрамовић Милковић (ЗКМ), драматуршкиња Миња Богавац, глумци Бранко Цвејић, Бранимир Брстина, Светозар Цветковић и Јелена Ђокић, Наташа Нинковић, Исидора Минић, Марија Бергам и многи други, као и представници медија.
 
ЈУБИЛЕЈ БИТЕФ ПОЛИФОНИЈЕ

Сутра, 19. септембра у 12ч у УК „Стари град“, почиње јубиларна, 20. Битеф полифонија, под називом ОД ПРВОГ ЗАГРЉАЈА..., која ће своје јубиларно издање отворити радионичарски, кроз процес који ће игровно, креативно и интерактивно укључити присутне у заједничко обележавање јубилеја, представљање овогодишњег програма, нових иницијатива и даљег трајања у будућности. 
 
ДРУГИ ДАН ФЕСТИВАЛА

Другог дана фестивала, главни програм Битефа приказаће репризу представе Београд на даљински у терминима од 11 и 17 часова, док ће од 19ч на сцени „Љуба Тадић“ ЈДП-а бити изведена представа Зашто је полудео господин Р, редитеља Боба Јелчића, затим на великој сцени Народног позоришта у Београду, од 20ч реприза представе Орест у Мосулу, а Младеж без Бога по први пут на Битефу у Атељеу 212 на сцени „Мира Траиловић“ од 21 час. Након представе организован је и Сусрет са ауторима од 23 часа у горњем фоајеу Атељеа 212, за представе Зашто је полудео господин Р и Младеж без Бога, редитеља Борута Шепаровића.

Фотографије са отварања погледајте на нашем сајту.
 
ПОКРОВИТЕЉИ, ПРИЈАТЕЉИ, ПАРТНЕРИ И СПОНЗОРИ ФЕСТИВАЛА

Битеф изражава велику захвалност свим медијским спонзорима и свима онима који редовно извештавају о Битефу.

Битеф су традиционално подржали покровитељи Секретаријат за културу града Београда, Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Кабинет Владе Републике Србије.

Подршку фестивалу пружили су и Делегација Европске уније у Републици Србији, Амбасада Швајцарске у Београду, Амбасада СР Немачке у Београду, Goethe-Institut у Београду, Француски институт у Србији, British Council, Амбасада САД и Амбасада Белгије. Овогодишње издање фестивала остварено је и уз подршку Фондације за отворено друштво. 

Битеф се захваљује стратешком партнеру фестивала I&F Grupi, компанијама Coca Cola Hellenic Srbija, Телеком Србија, IT kompaniji TeleGroup, Carnex, бренду Schweppes, компанији Siemens и пријатељима фестивала Societe Generale Banka Srbija, Deloitte, као и Пошти Србије.

Ту су и многи партнери и пријатељи који ће обезбедити смештај, превоз, храну за учеснике и тим, а биће прилике да сви уживају и у њиховим производима.