Konstanca Makras otvara novu sezonu Bitef teatra

НОВИ КОНЦЕПТ БИТЕФ ТЕАТРА

У оквиру стратегије Битефа која подразумева чвршће повезивање програма фестивала са театром, у сезони 2019/20 Битеф театар започиње са новим концептом. Ради се о напорима да се направи органска веза између сваког издања фестивала и позоришне сезоне која му следи. У оваквој поставци, сезоне Битеф театра би представљале реакцију на фестивалска издања, улазиле у дијалог са њим и биле нека врста његове „продужене руке” током године, чиме се надамо да би се у потпуности остварило оно што је Битеф театру наменила Мира Траиловић пре тридесет година. 

НАСТАВИМО ИЗ ПОЧЕТКА

Под слоганом Наставимо из почетка, сезона 2019/20 Битеф театра се ослања на концепт 53. Битеф фестивала који се бавио распадом заједнице на свим нивоима и покушајем дефинисања алтернатива за стање у коме се налази наша цивилизација. У формалном смислу, представе ће покушати додатно да истражују елементе имерзивности у позоришту, односно, оне позоришне форме у којима се брише јасна граница између извођача и публике. 

 

ГРАДОВИ КОЈИХ ВИШЕ НЕМА - КОНСТАНЦА МАКРАС И БИТЕФ ДЕНС КОМПАНИЈА - ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА РАДА!

 

Не случајно, сезону започињемо 1. октобра премијером представе Градови којих више нема једне од најзначајнијих светских кореогракиња, Констанце Макрас. Представа се реализује уз учешће плесача Битеф денс компаније, једног од стубова Битефа театра, која ове године прославља десетогодишњицу рада. Ауторски тим, између осталих, чине и ауторка музике Александра Ђокић, као и костимографкиња Селена Орб, док су извођачи Марија Бергам, Ана Игњатовић Загорац, Бранко Митровић, Тамара Пјевић, Миона Петровић, Јакша Филиповац, Наташа Гвозденовић, Никола Живковић и Уна Вујошевић.

О ПРЕДСТАВИ

Констанца Макрас између осталог каже да ова представа истражује архитектонска места у улози наративних инструмената наше историје - у сврху поновног писања историје, видањем рана прошлости, и зарад разумевања савремених догађаја (на личном и глобалном плану) као дела непрекидног циклуса који доживљавамо као проток времена. Приче очевидаца бомбардовања Дрездена у фебруару 1945, које се преплићу се са сећањима извођача и њихових породица на слична искуства из НАТО бомбардовања, указују на то да се таласи историје и политике понављају.

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ, РЕПРИЗЕ, УЛАЗНИЦЕ

Премијера представе Градови којих више нема је на програму 1. октобра са почетком у 20 часова, док је прва реприза 2. октобра. Публика Битеф театра је, од ове сезоне, у могућности да набави улазнице за представе електронским путем, али и регуларно на благајни Битеф театра, чија је цена 800 динара.