Битеф на малим екранима

За све оне који су пропустили Битеф или представу Ретке птице, Битеф и РТС обезбедили су пренос продукције, компаније Вук за човека из Француске изведене два пута пред препуним аудиторијумом у циркуској шатри у Битеф граду у Луци Београд, данас 28. септембра од 23:18ч у оквиру Тв Театра.      

Након историјског и двадесетворочасовног директног преноса представе Планина Олимп - у славу култа трагедије, Битеф и његов генерални покровитељ РТС настављају да заједно раде на томе да Битеф буде доступан што широј јавности и разноликим групама. Ово је трећа година заредом да РТС преноси неке од представа из главног програма Битефа. Подсетимо се, прошле године директно је преношена представа НО43 Прљавштина Театра НО99 из Естоније, на РТС2 и на Тргу Николе Пашића под ведрим небом на платоу испред Битеф шатора и фестивалскиг центра. РТС као медијски покровитељ Србије има дугу традицију снимања представа са главног програма Битефа, међутим историјски подухват ове сарадње десио се на 51. Битефу кафа је на трећем програму РТСа публика имала прилике да  гледа директан пренос од 24ч представе Планина Олимп: у славу култа трагедије, чувеног редитеља Јана Фабра у продукцији компаније Trublejn/Јан Фабр и тада је Битеф за потребе фестивала изградио у Сава Центру Битеф град. 
 
Ретке птице је представа француског „новог циркуса“, у којој нема ни сценографије ни реквизите: тела циркуских уметника су њен једини материал, а она почиње и завршава се бојажљивим додиром два људска бића. Између те две тачке, шесторо акробата ужива у препрекама и сусретањима, трудећи се да остану у сталном покрету. Повезују тела, преплићу руке и ноге, трагају за необичним облицима, непрестано досежући дисбаланс, трудећи се и не успевајући, покушавајући да иду корак даље, да постигну још комплексније, чудније покрете, уз препреке које трансформишу и окрећу у своју корист. Сваки покушај да се одржи равнотежа је илузоран. Стална је само непрекидна трансформација. Није битно победити или изгубити, већ не застати. У извесном смислу, непрекидно се играти,…
 
Ретке птице су једна од представа 53. Битефа на чија два извођења је публика од почетка до краја остајала без даха помно пратећи непрестано кретање акробата и на момент једногласно испуштала узвике бојажљивости на атрактивне циркуске акције, а онда са осмехом пратила наставак непрекидног, веома живог играња. На дословном, извођачком плану, а и метафоричком плану, ово кретање своди се на базичне претпоставке међуљудске размене - пажњу, сарадњу, подршку- и тако, заиста, функционише као вежбаоница неких хуманијих односа, те је публика са оба извођења излазила пуна испуњености и наде. 
 

НАСТАВИМО ИЗ ПОЧЕТКА
наставак Битефа у театру сезону 2019/2020
 
Битеф је отворила Констанца Макрас, чувена кореографкиња која је гостовала на Битефу 2006. године са представом Big in Bombay и најавила нову продукцију којом ће почети нова сезона у Битеф театру 1. октобра 2019. 

Дан након завршеног фестивала, 27. септембра  Битеф театар најавио је нову сезону 2019/2020 под слоганом „Наставимо из почетка“ у оквиру које ће 1. октобра бити одржана премијера представе Градови којих више нема једне од најзначајнијих светских кореографкиња Констанце Макрас, која је и свечано отворила 53. Битеф. У пројекту учествују плесачи Битеф денс компаније која прославља десет година рада и глумица Марија Бергам. Прва реприза је 2. октобра, док је наредно извођење 17. октобра у Битеф театру. 

Улазнице за оба репризна извођења 3. и 17. октобра су у продаји на благајни Битефа, а од ове године омогућена је и онлине куповина преко сајта www.bitef.rs, за коју се добија попуст од 5%.
 
Нови концепт Битеф театра подразумева чвршћу везу са фестивалом, преплитање тематских и естетских оквира и реализација представа аутора који су гостовали на Битефу, са циљем да Битеф театар постане нека врста „продужене руке“ фестивала, онако како му је пре тридесет година наменила Мира Траиловић. 
 
Видимо се да „наставимо љубав из почетка“ у Битеф театру!