Bitef na malim ekranima

Za sve one koji su propustili Bitef ili predstavu Retke ptice, Bitef i RTS obezbedili su prenos produkcije, kompanije Vuk za čoveka iz Francuske izvedene dva puta pred prepunim auditorijumom u cirkuskoj šatri u Bitef gradu u Luci Beograd, danas 28. septembra od 23:18č u okviru Tv Teatra.      

Nakon istorijskog i dvadesetvoročasovnog direktnog prenosa predstave Planina Olimp - u slavu kulta tragedije, Bitef i njegov generalni pokrovitelj RTS nastavljaju da zajedno rade na tome da Bitef bude dostupan što široj javnosti i raznolikim grupama. Ovo je treća godina zaredom da RTS prenosi neke od predstava iz glavnog programa Bitefa. Podsetimo se, prošle godine direktno je prenošena predstava NO43 Prljavština Teatra NO99 iz Estonije, na RTS2 i na Trgu Nikole Pašića pod vedrim nebom na platou ispred Bitef šatora i festivalskig centra. RTS kao medijski pokrovitelj Srbije ima dugu tradiciju snimanja predstava sa glavnog programa Bitefa, međutim istorijski poduhvat ove saradnje desio se na 51. Bitefu kafa je na trećem programu RTSa publika imala prilike da  gleda direktan prenos od 24č predstave Planina Olimp: u slavu kulta tragedije, čuvenog reditelja Jana Fabra u produkciji kompanije Trublejn/Jan Fabr i tada je Bitef za potrebe festivala izgradio u Sava Centru Bitef grad. 
 
Retke ptice je predstava francuskog „novog cirkusa“, u kojoj nema ni scenografije ni rekvizite: tela cirkuskih umetnika su njen jedini material, a ona počinje i završava se bojažljivim dodirom dva ljudska bića. Između te dve tačke, šestoro akrobata uživa u preprekama i susretanjima, trudeći se da ostanu u stalnom pokretu. Povezuju tela, prepliću ruke i noge, tragaju za neobičnim oblicima, neprestano dosežući disbalans, trudeći se i ne uspevajući, pokušavajući da idu korak dalje, da postignu još kompleksnije, čudnije pokrete, uz prepreke koje transformišu i okreću u svoju korist. Svaki pokušaj da se održi ravnoteža je iluzoran. Stalna je samo neprekidna transformacija. Nije bitno pobediti ili izgubiti, već ne zastati. U izvesnom smislu, neprekidno se igrati,…
 
Retke ptice su jedna od predstava 53. Bitefa na čija dva izvođenja je publika od početka do kraja ostajala bez daha pomno prateći neprestano kretanje akrobata i na moment jednoglasno ispuštala uzvike bojažljivosti na atraktivne cirkuske akcije, a onda sa osmehom pratila nastavak neprekidnog, veoma živog igranja. Na doslovnom, izvođačkom planu, a i metaforičkom planu, ovo kretanje svodi se na bazične pretpostavke međuljudske razmene - pažnju, saradnju, podršku- i tako, zaista, funkcioniše kao vežbaonica nekih humanijih odnosa, te je publika sa oba izvođenja izlazila puna ispunjenosti i nade. 
 

NASTAVIMO IZ POČETKA
nastavak Bitefa u teatru sezonu 2019/2020
 
Bitef je otvorila Konstanca Makras, čuvena koreografkinja koja je gostovala na Bitefu 2006. godine sa predstavom Big in Bombay i najavila novu produkciju kojom će početi nova sezona u Bitef teatru 1. oktobra 2019. 

Dan nakon završenog festivala, 27. septembra  Bitef teatar najavio je novu sezonu 2019/2020 pod sloganom „Nastavimo iz početka“ u okviru koje će 1. oktobra biti održana premijera predstave Gradovi kojih više nema jedne od najznačajnijih svetskih koreografkinja Konstance Makras, koja je i svečano otvorila 53. Bitef. U projektu učestvuju plesači Bitef dens kompanije koja proslavlja deset godina rada i glumica Marija Bergam. Prva repriza je 2. oktobra, dok je naredno izvođenje 17. oktobra u Bitef teatru. 

Ulaznice za oba reprizna izvođenja 3. i 17. oktobra su u prodaji na blagajni Bitefa, a od ove godine omogućena je i online kupovina preko sajta www.bitef.rs, za koju se dobija popust od 5%.
 
Novi koncept Bitef teatra podrazumeva čvršću vezu sa festivalom, preplitanje tematskih i estetskih okvira i realizacija predstava autora koji su gostovali na Bitefu, sa ciljem da Bitef teatar postane neka vrsta „produžene ruke“ festivala, onako kako mu je pre trideset godina namenila Mira Trailović. 
 
Vidimo se da „nastavimo ljubav iz početka“ u Bitef teatru!