Мира Траиловић и Јован Ћирилов
Мира Траиловић и Јован Ћирилов

Основан 1967. године, на иницијативу Мире Траиловић и Јована Ћирилова, БИТЕФ (Београдски  Интернационални Театарски фестивал ) је непрекидно пратио и подржавао најновије позоришне тенденције. Растући и развијајући се, постајао је један од највећих и најважнијих европских фестивала. Већ пола века Битеф превазилази све политичке и културне баријере и успешно иде у корак са бурном еволуцијом позоришне уметности.

Због тога историју Битефа можемо назвати  историјом савременог театра.

Револуционарних 60-их и 70-их година, гледаоци су имали прилику да виде неке од најхрабријих сценских експеримената,који су водили ка разарању драмске форме, али такође и значајна класична остварења, као и представе класичног оријенталног театра. Током 80-их и 90-их, Битеф је представио највише домете постмодерног театра и плеса. Чак и у време политичко-економске кризе и ембарга, Битеф је успевао да промовише највише културне вредности и доведе у Београд нека од највећих имена светске извођачке сцене.  У првој деценији  20. века  Битеф приказује нова и иновативна достигнућа светског мејнстрима, представе постдрамског и невербалног сценског израза, као и оне реализоване уз помоћ нових технологија, отворивши  тако врата виртуелној стварности сајбер театра.

Током ових година, Битеф је сачувао своје место у породици најзначајнијих светских фестивала. За континуитет и квалитет његовог настојања, Европска фондација „Premio Europa per il Teatro“ 1999. године Битефу је уручила Специјалну награду.

Оснивач Битефа је Скупштина града Београда, а продукцијом и организацијом фестивала бави се Битеф театар, позориште основано 1989. године, са циљем да открива и подржава нове позоришне тенденције у локалном контексту.